alicebremberg

SVAR FRÃ…N FRÃ…GESTUNDEN DEL 1

När du flyttade till Paris, kunde du franska då? Älskar Paris och skulle så gärna vilja bo där, men kan ju inte franska.. (haha). Älskar din blogg!

Tack så mycket :) Ja jag hade läst franska till steg 6 i gymnasiet så jag kunde ganska bra franska. Dock så trodde jag att jag var mycket bättre än vad jag faktiskt var haha. Var väldigt jobbigt första tiden med språket. Det är ju stor skillnad på att plugga franska i skolan och att faktiska bo här nere och prata det. Dock så kan man klara sig i Paris utan att prata franska, vet flera som bara pratar engelska och det funkar även om det nog är lite jobbigt ibland.

Du skrev i ditt förra inlägg att du umgåtts med din kille, så; har du skaffat pojkvän!? :D 

Jaa det har jag :)

Är det dyrt att bo i paris ? Hur mycket skulle du säga att man behöver ha med sig då man flyttar?

Jaa alltså boende är väldigt dyrt men annars så tycker inte jag att det är mycket dyrare än i Sverige. Det beror självklart på vad man gör men jag tycker inte att restauranger, fika osv är dyrare än i Sverige. Jag skulle nog säga att den största skillnaden är shoppingen då det finns mer utbud av kedjor (typ Bikbok, Gina Tricot, osv) och billigare märken i Sverige än i Paris. Här är det mesta som ser bra ut ganska dyrt och nästan alla bär märkeskläder. Jag hade knappt med mig några sparade pengar alls när jag flyttade hehe..men skulle verkligen rekommendera att ha det. Det är svårt att säga hur mycket för det beror ju helt på vad man spenderar pengar på och om man är bra på att spara :)

Hur gjorde du när du fick tack på lägenhet? Är det agenturer man vänder sig till eller är det via sidor på internet? Berätta gärna mer :) Såg även att du ska plugga franska på Sorbonne, så roligt! Hur är det när man pluggar där? Är det avgifter? Hur ansöker man? Hur lång är en kurs och finns det olika svårighetsgrader? Flyttar nog till Paris i Mars så vore bra att veta då jag tänkt plugga :)

Jag bokade lägenheten vid Airbnb, det är egentligen till för semesterlägenheter men vissa lägenheter funkar att boka under längre tid :)    Jag kollade på olika agenturer innan men tyckte att dom tog ut alldeles för mycket i avgift för att det skulle vara värt. Jag mailade på många annonser och tog kontakt med agenturer men fick inte något svar..Jag har fått uppfattningen av att det är ganska svårt att hitta lägenhet i Paris när man är i Sverige. Om man vill ha ett riktigt hyreskontrakt är det bättre att befinna sig på plats och gå på olika visningar. Dock verkar det svårt om man inte har kontakter. Man måste även ha med sig en dossier med olika papper men har inte så bra koll på exakt vad, googla!

På Sorbonne så finns det olika kurser. Jag kommer att läsa en från oktober till januari som är på 20 timmar i veckan men det finns veckokurser, månadskurser och allt möjligt. Sorbonne har en avgift för sina kurser ja men om man läser 20 timmar per vecka så kan man få CSN. Man ansöker via hemsidan eller på plats. Om man ansöker via hemsidan så måste man ändå gå till skolan för att göra ett muntligt/skriftligt test så att man kan placeras i rätt nivå. Det finns alltså olika svårighetsgrader :)

Är det bästa alternativet att åka dit och jobba som au pair, i alla fall den första tiden? Egentligen är det inte något jag vill göra (flyttar till Paris i januari) men det verkar "säkrare" än att skaffa boende och jobb på något annat sätt... Har du annars något tips på hur man skulle kunna skaffa ett jobb där, vart man vänder sig?

För mig så var det ett väldigt bra alternativ men det beror helt på hur man är som person. Alla passar inte som au-pair och det beror mycket på hur man klickar med familjen. Jag tyckte att det funkade jättebra eftersom att allt ”ingick” och jag trivdes väldigt bra med min familj och mitt boende. Annars så verkar det inte vara så svårt att skaffa jobb i Paris om du pratar lite franska, lämna ut CV på restauranger och butiker så tror jag att du kommer få något. Dom flesta svenskar verkar få jobb nästan direkt. Det svåraste är väl boendet men man kan alltid dela! Kolla in facebookgruppen ”Svenskar i Paris” där finns lägenhetsannonser och massor av tips :)

 

Jag går i åttan och läser spanska nu, men hade dock önskat att jag valt franska då jag gärna vill flytta till Paris senare, kanske som au pair. Tror du att det räcker att jag läser franska på gymnasiet?

Jaa absolut! Om du läser på gymnasiet så kommer du få en bra grund och annars så kan du vara hos en familj där barnen pratar engelska. Många familjer vill ha au-pairer som pratar engelska så det borde inte vara något problem :)

 

Hur skulle du beskriva franska killar jämfört med svenska? Att de är romantiska, är det bara en myt? Hur träffade du din kille? 2. Vad tror du att du gör i livet om fem år? 3. Vilka är dina favoritresmål i världen? (Där du alltså varit, förutom Paris ;) ) 4. Vem tycker du är världens snyggaste människa, både kvinna och man? 5. Vad tränar du för något när du tränar? 6. Hur var du när du var liten och vad brukade du göra

1. Det är svårt att generalisera alla men vad jag har upplevt så är det mer traditionellt/konservativt här och inte lika ”jämställt” som i Sverige. Jag skulle inte säga att det är mycket mer romantiskt men mycket att tjejen får bestämma vad man ska göra, inte ska betala, osv..        Killarna ”passar upp” på tjejerna mer än i Sverige. Sen kan man ju tycka vad man vill om det men jag föredrar hur det är här jämfört med Sverige. Killarna känns även mer ärliga. Man säger vad man känner och man spelar inga ”spel”. Alltså typ väntar timmar med att svara osv..Upplever att det är så i Sverige ganska ofta. Sen kan man självklart inte döma alla utan självklart finns det killar som är annorlunda både i Sverige och Frankrike :) Jag träffade min kille på klubben 79 haha.

2. Hehe jag har faktiskt ingen aning, antagligen precis klar med min utbildning? Vill gärna börja plugga efter jul eller nästa höst :)

3. Oj va svårt! Älskar Italien för den fantastiska maten och språket. Sen älskade jag New York och Los Angeles, skulle verkligen vilja åka tillbaka. Sen självklart södra Frankrike, Cannes och nice :)

4. Haha man..typ Jude Law? Och kvinna måste nog bli Mila Kunis!

5. Hehe just nu tränar jag inget (ska snart börja) men innan det så körde jag olika pass från youtube. Tänkte skriva in mig på ett gym här i Paris snart :)

6. Svårt att veta exakt vad du menar med ”liten” men fram tills jag var runt 12 så var jag ganska busig och älskade att sjunga och dansa.          I högstadiet så var jag ganska blyg. Eller inte blyg men ganska reserverad. Pratade inte så mycket med folk jag inte kände och gillade aldrig högstadiet och stämningen där. 

Los Angeles 2010.

Alla säger ju att franska är ett så sådant svårt språk att lära sig. Känns ju nästan omöjligt. Men vad tycker du? Självklart är det olika för alla men skulle vara kul att höra din åsikt :)

Ja jag tycker att franska är jättesvårt! Känns som att det alltid kommer nya grejer att lära sig..Det är inte omöjligt men ibland känns det faktiskt så. Dock så blir det lättare hela tiden men det är verkligen ett språk som kräver att man pluggar mycket och lägger ner mycket tid och energi.

Hur många läsare har du på bloggen o tjänar du pengar på den?

Ca 1800 läsare/vecka. Tjänar lite pengar på den men inte mycket :)

Förresten, är det svårt att få ett jobb om man inte kan prata franska så bra men ändå förstår helt okej?

Jag har ingen erfarenhet av det men vad jag har hört så borde det gå att hitta jobb men självklart är det lättare ju mer franska du kan. Ett tips är att söka på restauranger där det är mycket turister som pratar engelska.

 

hur redigerar du dina bilder? hur kommer det sig att du bor i Paris? älskar din blogg. kika gärna in på min blogg, kram

Jag redigerar mina bilder i Photoshop CS5. Jag använder nästan bara kurvor och drar ofta bara lite i kontrast, höjer ljusstyrkan och ibland drar i någon färgkurva. 

Jag flyttade till Paris förra året för att jag alltid älskat Paris och velat bo här. Förra året jobbade jag som au-pair och pluggade franska. Nu så ska jag bara plugga franska och jobba extra i en klädbutik. Tack så mycket, kram :) 

 


Resten av svaren kommer nästa vecka, puss <3

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas