alicebremberg

MIN PARISGUIDE / 2

SAKER ATT GÖRA I PARIS

Här kommer andra delen av min Parisguide! Det finns ju SÅ mycket att göra här och alltid något nytt att upptäcka vilket jag älskar. Har försökt att göra en guide med mina tips på vad man bör/inte bör göra :) Nästa guide kommer att handla om Shopping!

GÅ PÅ MARKNAD

Port de Clignancourt

Paris största marknad, här finns allt man kan tänka sig förutom mat. Massor av vintage, möbler, gamla fotografier, tidningar, osv.. Man kan gå runt i flera timmar och bara kolla på allting. Perfekt söndagssyssla! 

Porte de Vanves

En liten mindre marknad men som också är väldigt mysig. Inte lika mycket vintage och påminner mer och en loppmarknad än Port de Clingancourt. Den stänger redan klockan 13 så man måste vara där i tid!

PARKER

Det finns så många fina parker i Paris och jag tycker att man borde gå i minst 1 om man är här på besök.

 

Jardin des Tuileries

Min favoritpark i Paris! Den ligger precis vid Louvren, alltid fina blommor och alltid så himla fint ljus i den här parken. Man ser både Louvren, Eiffeltornet och Place de la Concorde. 

 

Jardin du Luxembourg

Jättefin park där man kan göra mycket. Det finns ett museum, en stor fontän med små båtar, flera lekparker, basketplan och schackbräden.

 Promenade Plantée

Paris motsvarighet till The High Line i New York. En park som är byggd på ett tågspår, kul grej. Har bara varit där på hösten, ska tydligen vara helt fantastiskt på våren när körsbärsblommorna kommer.   

 Champ de Mars

Parken som ligger precis vid Eiffeltornet. Mysig och bra om man vill fota Eiffeltornet :)  

 

Place des Vosges

Väldigt liten park i Marais som är omringad av massor av gallerier. 

Parc Monceau

Har inga bilder från den här parken men den är så himla mysig. Ligger i åttonde arrondisemanget!

MUSEUM

 Det finns nästan för många museum i Paris och jag har inte ens besökt en tiondel (än). Men här är några;

Louvren 

Louvren är nog det första museet som man tänker på i Paris. Här hittar man bla, Mona Lisa. Louvren är så stort och det är omöjligt att se allt på en dag. Jag tycker inte det är något att priritera om man bara är här i några dagar. Däremot är det väldigt vackert utanför så man kan absolut gå dit och titta utanför och sen gå i Tuilerierna som ligger precis bredvid.

Centre Pompidou 

Som kulturhuset i Sverige. Mycket modern konst, värt ett besök. På taket ligger restaurangen George som jag skrev om tidigare och utsikten är jättefin. Det finns en rolig giftshop på nedervåningen!

 

  Palais de Tokyo

Modern och lite knäpp konst. Jag gillade det men om man vill helst vill se fina tavlor så är inte det här rätt ställe. När jag var där så var det video och performancekonst. Som sagt, lite annorlunda. (ett + att dom har en restaurang som verkar bra,+fin utsikt över Eiffeltornet) 

Museum national d'Histoire

Som Naturhistoriska riksmuseet fast lite roligare. Väldigt fint, ligger i parken Jardin des Plantes som är värd ett besök.

Palais Galliera - Musée de la Mode

Ett modemuseum, jättevacker byggnad och trädgård utanför. Var där på en Alaïa-utställning som var jättebra!

TURISTATTRAKTIONER

 Versailles 

Så himla fint! Man måste vara här en hel dag men om man har tid för det så ÅK DIT!! Så mycket finare än det ser ut på bilderna, blev så övveraskad när jag kom dit. Känns som att gå runt i en film.  

Notre-Dame

Har inte varit inne här men det är fint utanför, området kring Notre-Dame och Seine är väldigt trevligt. 

Sacré-Coeur 

Man får kämpa sig upp för några jobbiga trappor men när man är där så är det värt det. Så fin utsikt över hela Paris! Det är inte nödvändigt att gå in i Sacré-Coeur.  Gillar verkligen området här runt Monmartre och Place du Tertre. Man kan strosa runt här i flera timmar. Dock väldigt mycket turister men om man går neråt lite så blir det bättre.   

Eiffeltornet

 Största turistattraktionen? Kommer nog aldrig tröttna på Eiffeltornet även fast jag börjar tycka att det bara är fint på kvällen. Det är kul att åka upp i det men det är ofta en väldigt lång kö så jag tycker inte att det är ett måste. Vill man ha fin utsikt så finns det bättre ställen att få det på. Jag tycker att man ser Eiffeltornet finast från Trocadero. På kvällen så blinkar det i 5 minuter varje timme vilket är magiskt, missa inte det! 

Triumfbågen

Längst upp på Champs-Élysées hittar man triumfbågen. Tycker att utsikten härifrån är en av Paris bästa (bild 2).

LITE ANDRA SAKER:

  

 Ha picknick

Paris är världens bästa picknickstad! Köp med lite bakelser, baguetter, ost, vin eller vad som helst. Man kan ha picknick i princip överallt men i en park eller vid Seine tycker jag är mysigast. 

Pont des Arts

Här låser par fast lås med sina namn och slänger sedan ner nyckeln i Seine. Tyckte det var gulligt tills Elin berättade att det går runt folk och knipslar av lås på natten för att folk ska kunna fortsätta sätta dit lås utan att bron blir för tung. Nu känns det ju inte längre roligt att sätta dit ett lås..

    

 Ät Macarons

Ja man måste äta macarons i Paris. Även om det numera finns i hela världen så känns det så himla franskt, bara köpa några och äta när man går på stan (eller har picknick). Jag gillar som sagt Ladurée men Pierre Hermé ska ha bäst.  

STROSA!

Man kan vara i Paris och bara strosa för det är så lätt att göra det här. Allt är fint och vart man än går så hittar man mysiga kvarter och restauranger. Jag tycker att Monmartre och Maris är väldigt bra "strosar-områden".

Ta kort i fotoautomat 

Jättekul att ha som minne! Måste göra det mer (note till mig själv).

  

Titta på blomsteraffärerna 

Det här låter lite konstigt men överallt i Paris så finns det så fantastiska blomsteraffärer och blomsterstånd. Min favorit är som sagt Costes men man hittar fina i varje gatuhörn.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas